Fysisk aktivitet i sal

I løpet av oppholdet vil du bli introdusert for ulike former for fysisk aktivitet i gruppe i henhold til din timeplan.

Treningssalene i underetasjen er åpen hele dagen og kvelden og kan benyttes til individuell trening, så vel som til gruppetrening. Salene kan også benyttes av deltagere på døgnrehabilitering til fri egentrening frem til kl 21.00. Dette kan det bli endringer på underveis i oppholdet.

På dagtid foregår gruppetreningene til fastsatte tider. En er selv ansvarlig for å følge timeplanen og møte tidsnok til de oppsatte gruppetimene.

Du vil få ditt eget treningsprogram som du gjennomfører ca. 2 ganger pr. uke. Fysioterapeutene vil være til stede for veiledning i fastsatt egentreningstid på timeplanen.

I spinningssalen har vi spinningssykler, tredemøller, romaskiner og ellipsemaskin. Husk å vask/desinfiser utstyret godt før etter og etter bruk.

Blant annet tilbys tilpasset trening i gruppe:

  • Salgymnastikk: Sirkeltrening med ulike øvelser/aktiviteter under veiledning av fysioterapeuter. Det legges vekt på variasjon i intensitet og belastningsnivå og øvelsene kan tilpasses den enkeltes funksjonsnivå.
  • Kondisjonstrening: Intervalltrening på sykkel med fysioterapeut. Alternativ til sykkel vil være romaskin, tredemølle og ellipsemaskin.
  • Egentrening: Gjennomgang av individuelt tilpasset treningsprogram. Fysioterapeutene vil være til stede for veiledning. 
  • Avspenning og Basal Kroppskjennskap (BK): Det gjennomføres avspenning og veiledning i basal kroppskjennskap ukentlig i gruppe i treningssalen. Mobiltelefonen ber vi deg legge igjen på rommet, slik at det blir minst mulig forstyrrelser. Du skal ha fått ditt eget fleeceteppe som vi anbefaler du tar med til denne timen, men har du ikke fått, så ta kontakt med personalet. Vi oppfordrer også til egentrening i avspenning på eget rom, her kan personalet veilede i apper som kan lastes ned til smarttelefon.

Trening i basseng

Rehabilitering Vest har tilgang til varmtvannsbasseng i 1 etg. som holder 34 grader og er universelt utformet.  

Se oppslag på innsiden av døren i bassenggarderoben med ordensregler i bassenget. En må selv ha med badehette og vannflaske. Ved trening i bassenget tar du med deg håndkle fra tøylageret i avdelingen, og det tar du med deg tilbake til avdelingen og legger i skittentøyet etter bruk.

På noen ettermiddager og kvelder kan deltagere på døgnrehabilitering også benytte bassenget til egentrening dersom du er selvhjulpen, se eget oppslag i avdelingen. Det må være minimum 2 svømmedyktige deltakere. En setter seg opp på liste innen 15 min før badingen starter, listen henger på oppslagstavlen i 4. etg. Det vil være badevakt tilstede. 

Om bassengtrening

  • Vi har flere basseng-grupper med instruksjon i uken.  
  • Alle partiene er bygd opp omtrent etter samme modell, men innholdet kan variere litt fra instruktør til instruktør.  
  • Vi bruker ikke svømmeøvelser i instruksjonen. 
  • Å være svømmedyktig er heller ingen forutsetning for å kunne delta i bassengtreningen. 
  • Instruksjon foregår fra bassengkanten og forklarer øvelsene  
  • Instruksjon vil foregå etter musikk.  
  • Instruksjonen varer ca. 45 min.   
  • Har du spørsmål knyttet til øvelsesprogrammet, er det viktig at du spør! 

Øvrige bruksregler for bassenget er slått opp på garderobedøren

Om treningen  

  • Trening i varmt vann kan være gunstig. Det varme vannet kan ofte bidra til at det blir mindre vondt, samt lettere å bevege seg. I tillegg bidrar oppdriften i vannet til at det blir mindre belastning på eventuelle vonde vektbærende ledd.   
  • I varmt vann mister man en del mer væske enn på land. Det er derfor viktig at du drikker vann jevnlig, både før og etter trening den dagen. Føler du deg også svimmel og uvel etter treningen, kan dette komme av for mye væsketap. 
  • Vi instruerer etter musikk. Musikken skal engasjere og motivere. Det samme skal vi som instruktører gjøre. Kjenn likevel dine egne begrensninger i den forstand at du ikke belaster kroppen utover det den tåler. Du er ansvarlig for din egen trening og må regulere tempoet etter egen form.  
  • Et greit tips er å ta det litt med ro de første gangene. Kjenn på kroppens reaksjon, for så og justerer innsatsen enten opp eller ned de neste gangene. 
  • Dersom du har en del smerter, eller har vært lite i aktivitet den siste tiden, vil du nok oppleve å ha muskelverk/ gangsperre de første gangene. Det kan normalt vedvare noen dager, men vil gå over etter hvert. 

Om bassenget 

Bassenget er 12,5 m langt. 0,9 m dypt på det grunneste, 1,5 m på det dypeste.  

Temperaturen i vannet ligger rundt 34 grader, på land rundt 32 grader. 

Undervisning

Det undervises i flere vesentlige tema knyttet til rehabiliteringsprosessen 4 ganger i uken.

Undervisningen foregår i auditoriet i underetasjen. Fra kl 9 vil dagens tema vises på informasjonsskjermen i korridor, 4. etg 

Tur

Det arrangeres ukentlig tur i nærområdet. Vi drar samlet fra avdelingen med taxi.

Det legges opp til 3 ulike turlengder med ulikt tempo å velge mellom. Er du usikker på hvilken tur du skal gå, oppfordrer vi til å begynne med en tur du vet du kommer til å klare og heller øke utover i oppholdet.

Møt presis for å ikke forsinke avreise. 

Håndtrening

Ergoterapeut veileder to ganger ukentlig i håndtrening i gruppe for de som har nedsatt håndfunksjon i daglige gjøremål.

Deltakelse på denne gruppen avtales med behandlende lege eller fysioterapeut på forhånd.  

Aktiviteter på ettermiddag og i helgene (for deltagere på døgnrehabilitering)

Vi har to felles stuer med sittegrupper og TV. Her håper vi dere vil ta turen innom på ettermiddagene og i helgene.

Våre ansatte vil kunne bidra med felles aktiviteter som f. eks. spill, quiz, Nintendo Switch o.l.

Det settes opp oversikt på oppslagstavla over eventuelle aktiviteter på ettermiddags- og kveldstid.